UHKAAVA KUOPIO

15.2.2019 Kuopion Kaupunkilehti

Kuopiossakin asuu paljon kristittyjä. Kristinuskohan tunnetaan verisemmästä historiasta kuin mikään muu uskontokunta. Sen kannattajat ovat syyllistyneet vääräuskoisia hävittäneisiin barbaarisiin ristiretkiin ja järjestäneet likimain kaikki maailman tuhoisimmista sodista. Useimmissa vastakkain on ollut keskenään toisin ajattelevia tai puhuvia kristittyjä.

Kristillisen Euroopan on arvioitu rauhoittuneen, mutta uhkat ovat vielä ilmeiset. Yhäti kristityt taistelevat, lähimpänä nyt Ukrainassa. Kristityt papit käyttävät yleisesti lapsia hyväkseen. Kristinuskon kyllästämissä Yhdysvalloissa monet kristityt ammuskelevat milloin koululaisia, milloin vääriin ihmisryhmiin kuuluvia. Taannoin kristillinen terroristi surmasi Oslossa liki sata ”Norjaan muuton edistäjää”. Monilla kristityillä onkin käsitys, että kristillisyys ja blondigeenit liittyvät toisiinsa. He voivat olla hyvinkin suvaitsemattomia ja harjoittaa ainakin henkistä väkivaltaa niitä kohtaan, joilla on epäkristillinen ulkonäkö. Ehkä näiden näkemyksiä pehmentäisi ymmärrys siitä, että Jeesuskin oli aika tumma.

Suomalaiset ovat myös usein kristittyjä. Täällä ei ammuskella, mutta väkivalta on leimannut suomalaisia sukupolvia. Väkivaltatilastoissa suomalaiset ovat jopa Euroopan kärkimaita. Itse asiassa suomalaiset kristityt on tunnettu etenkin päihtyneenä puukottamisista ja perheväkivallasta. Amerikkaan ja Ruotsiin muuttaneet ovat kärsineet näistä ennakkoluuloista. Kun Suomeen taannoin tuli paljon ulkomaalaisia, kristillistä terroria harjoittavat kuppikunnat pillastuivat. Paikoissa, joissa ei-kristittyjä asusti, sai pelätä tunkeilijoita ja tuhopolttoyrityksiä.

Lukija kysynee, uskaltaako Kuopiossa elää, monien kristittyjen ympäröimänä. Voin silti vakuuttaa, ettei huolta ole. Liki kaikki pahamaineisista kristityistäkin ovat rakastettavia persoonia, joiden kanssa on ilo olla. Lopulta ani harvat kristityistäkään sortuvat väkivaltaan tai vihapuheisiin. Ehkä vain vahvaan oikeistolaisuuteen hurahtaneita on hieman tarpeen kavahtaa. Heidät tunnistaa juuri vihapuheista. Mutta muista: ääriajattelukaan ei ole eettinen peruste syrjintään! Vain vuoropuhelulla ja kanssakäymisellä voimme tehdä toisistamme parempia ihmisiä.

Kuopio kehittyy siunaukseksemme yhä monenkirjavammaksi. Toki se tietää joillekin pelkoja ja epäluulojen ponnahtamista pintaan. Mutta mitä enemmän tutustuu erilaisiin ihmisiin, myös kristittyihin, jopa äärioikeistolaisiin, sitä paremmin osaa olla kiitollinen ihmisten moninaisuudesta.

Raimo Tuomainen
kolumnilistalle